Search This Blog

Thursday, June 16, 2022

Nepovoljna strana samostalnog majstora

Problem: nemate dovoljno novca za manju popravku u kuci. Popravka je ovde, npr. zamena plocica, itisona ili linoleuma, u nekoj prostoriji - u kuci ili poslovnom prostoru.


Resenje: samostalni majstor.


Losa strana tj.mana, samostalnog majstora.

On ima materijal od prethodnih poslova, ali bez racuna.


Ako treba nesto da popravite, Vama treba racun (iako ga mozda ne volite 😁). Ne mozete svakom da verujete, pogotovu ako je iz oglasa, tj. nikada niste videli tu osobu. 

U ovom primeru, tj. clanku to je Misa (brat Djoleta polovan namestaj Zemun Beograd).


Misa ima vise vrsta poslova koje obavlja. Posto je i keramicar i podopolagac,


a kako gleda da ga kosta manje, kupuje na, ("ne veliko"), nego - "na srednje" (da tako kazem 😁). Nije velik kao firma, da ima skladiste robe kao za vece poslove, koje obavlja na gradilistu. Znaci, tu viska materijala tj. ostatka nema.


I sad, kako to njega kosta manje, tako i Vas moze da kosta manje. Ali, tu postoji jedno veliko "ali". 


Znaci, na veliko = gradiliste. "Na malo" - ste Vi, a "na srednje" - Misa.


Prvo, zasto ste Vi "na malo" (pod pretpostavkom da nemate kucu, stan ili lokal od 200m2, na primer 😁). Vi imate, recimo, prostoriju koju treba da sredite, bilo plocicama, bilo linoleumom. Ta prostorija je, recimo od 6m2. I Vi se nalazite na drugom kraju grada u odnosu na Misu (Zemun). Misa Vam nece doci. Ne isplati se. 


Zasto? 


I da koristi jedan bus do Vas, bus plus ga kosta 180 din., u najboljem slucaju. Znate ono, kasni prevoz, zastoj u saobracaju, pokvario se na ovih prolecnih trideset i kusur stepeni, mislim, 😁 kako to, jel, vec ide. Na ovo ide i ono - a sta cu pojesti. Sto ste Vi blizi to je njemu draze. U svakom slucaju, posle nekoliko sati rada, sledi pauza - ne samo za obrok, nego i za ruke i noge.  Znaci, dolazice vise dana.


Da se vratim na onih 6 kvadrata.


Primer 1:

Kad radi na malo, gleda da, npr. kupi lepka vecu kolicinu. To mu je najcesci potrosni materijal. I sad, moze on taj lepak da ponese tj. donese kod Vas. Racun nema. Ne cuva ih, jer ko zna kad ce da naidje neki posao. I moze da zalepi, sta god vama trebalo. Ali kako da znate koliko da platite za taj lepak? Nezgodno, zar ne? A i da ima racun, od pre nekog vremena, da li bi ste pristali da upotrebi taj lepak?


Sve ovo je stvar dogovora s majstorom. I tako Vas moze kostati manje.


Lepak je samo jedna stvar, kao primer. Tu naravno ima vise stvari, pa kad saberete i oduzmete, mozda ce vam zaista odgovarati.


Ovo je ujedno bio primer za - "na srednje". 


A mozete i da kupite sve sami. Misa Vam kaze sta treba i gde moze da se nadje. Nogu znate-vec-gde 😁🙃  i kupite. Dobijete racun. Srecni ste. 

A sta ako vam ostane visak nakon zavrsenog posla? Da cuvate za sledeci put - nekoliko meseci ili godina. Ili da date nekom. Ne kazem Misi, mozda nekom koga znate. A da li ce ta osoba da kupi od Vas, mislim bez racuna? Da li bi ste cuvali racun sve to vreme? (pod uslovom da ga ne prodate za dan-dva? Nezgodno, zar ne?


Ko je Misa?


Ja sam skoro saznala sta on zapravo radi. Vec dva meseca, nikako da ga sretnem i pitam. 

U medjuvremenu, vidim, jednog od njegovih kolega, i pitam ga - sta Misa radi? Sta je on? Kako se to zove? 

On kaze, podopolagac, isto kao ja, i jos neku rec, druga za tu - strucnija, koju ne da nisam upamtila, nego nisam ni razumela sta je rekao 😁🤣 ponavljam u sebi, Misa je podo-polagac, vise puta. 

Upitam brzo, jer covek zuri, i sta je jos? 

Keramicar. 

E, to sam cula, vec negde 🤔 , i sad samo potvrdila sebi. 


I pre desetak dana, od pisanja ovog clanka (11.06.2022.), uspem da ga pitam - sta ti radis? 


Zapravo ne znam ni kako da ga pitam. Pocinjem pricu o nekim plocicama.

Da, da, mozaik, fugne, sitno, ekstra izgleda, 2 milimetra, okolo popunjavam, 3 milimetra. Mase rukama, objasnjava, u stilu svakog majstora koji zna o cemu prica (ko zna koji put 😁).

Gledam, trepcem, becim oci, i mislim se - hocu li ja ista od ovog upamtiti, i sta sam jos htela da ga pitam. 

Ti si i podo polagac?

Da, radim PVC podove. 

Nije da nisam cula za te dve reci, nego ne mogu da se setim sta bese, a i treba mi primer. A i PVC me asocira na prozore, sto mu i govorim, i smeskam se. Kazem, znam da nemas veze s prozorima.

Vidi, kaze on, to iza tebe je PVC pod. 

Na zidu iza mene, zakaceno ekserima. Nisam nikad o tome razmisljala.

Okrenem se, i gledam u bledo plavu podlogu sa suncem. Za to vreme on odseta do sredine dvorista i pokaza na prasnjavu bordo

stazu. 

Savija je, i kaze kao guma je. Ne moze da pukne. Mozes da joj radis sta hoces - izdrzljiva je. Linoleum, savijes i pukne. 

To upamtih. Jednostavno objasnjenje.

PVC je Poli-Vinil-Chlorid (u prevodu). Neka hemija, kako Misa rece. Slazem se. 


Sta radi?

Uza specijalnost su mu podovi. Keramicar - sve vrste plocica, i male i velike, da li na zidu ili podu, u bilo kojoj prostoriji (kuhinja, kupatilo, terasa, lokal), bilo napolju ili unutra. Takodje, kao podo-polagac, tu je i PVC pod, tj. linoleum, i itison.


Povremeno namesta parket i laminat, ali, opet jedno veliko "ali", 😁🙃 mora dobro da Vas poznaje, da bi se upustio u taj posao. Za ovaj deo posla ima dosta "drangulija" koje ako nemate, morate da kupite. Te drangulije su pomocni materijali. Zna on i bez toga, ali je to mukotrpan posao. Mozete i pozajmiti od nekoga, ali, da li imate od koga?


Radi on sve vrste podova, ali koje - ne bih znala da Vam kazem.


Ako Vam ista od ovoga zvuci dobro, i mislite da bi vam koristilo, Misu mozete pozvati na sledece brojeve telefona:

060 6 1970 91

060 7 1970 91 Viber


Ako Misa nije dostupan, a Vama se zuri, za vise info, mozete pozvati Djoleta (brat) na

060 3 1970 91.

No comments:

Post a Comment